VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Moneywise: Pensioen van verzekeraar pas volledig uitbetaald rond 90e verjaardag

Geplaatst op: 25-07-2018, 12:57:24

Mensen die kapitaal opbouwen via een verzekeraar of Premie Pensioen Instelling (PPI) moeten ouder worden dan 89 jaar voordat het volledige kapitaal is uitbetaald. Dat stelt advieskantoor Moneywise, dat verschillende scenario’s doorrekende. “Het is schrijnend om te zien dat mensen vaak slechts een fractie van hun opgebouwde pensioenkapitaal terugzien”, zegt Moneywise-oprichter Jochem Kessens.

Als voorbeeld gebruikt het advieskantoor een fictieve klant geboren in 1952. Bij een pensioenkapitaal van 125.000 euro krijgt deze persoon nu € 441,78 per maand uitgekeerd. Om het hele bedrag uitgekeerd te krijgen, moet hij 89 jaar en 9 maanden oud worden. “We worden dan misschien steeds ouder, maar Nederlanders die dit jaar met pensioen gaan worden statistisch gemiddeld 77”, zegt Kessens. Hij berekende dat er op 77-jarige leeftijd nog maar € 58.314,16 uitbetaald is.

Als de fictieve partner (geboortejaar 1955) nog leeft, dan krijgt hij of zij vanaf dat moment een partnerpensioen van € 309,25. Om het opgebouwde kapitaal in dat tempo helemaal op te maken, moet de partner nog minstens 18 jaar leven.

Hoog-laagconstructie

Een manier om het pensioen wat te verhogen, is door te kiezen voor een hoog-laagconstructie. De eerste 5 of 10 jaar van het pensioen wordt er dan wat meer uitbetaald dan in de periode daarna. In vitale jaren hebben ouderen dan meer te besteden. Door een deel van de uitkering naar voren te halen, heeft de fictieve klant volgens Moneywise op zijn 72e al € 4.300 meer pensioen ontvangen. Het advieskantoor concludeert dat een gelijkblijvend pensioen pas ‘voordeliger’ is als de gepensioneerde minstens 85 jaar oud wordt.

Bron: publicatie door Bart van de Laak van 24 juli 2018 op www.amweb.nl  

Vorige pagina